ЛАБОРАТОРИЯ ХИМИЯ НА ЛИПИДИТЕ
Изследователска дейност

Извършват се хроматографски и спектрални анализи на липиди, предимно мастни киселини, ацилглицероли и стероли, в масла и мазнини за хранителни цели, хранителни добавки, фармацевтични и козметични продукти.
Провеждат се оригинални изследвания върху механизма на хроматографския процес в система със сребърни йони или с обърнати фази с цел решаването на съвременни проблеми на липидната химия като анализ на структурирани липиди във функционални храни, еднозначно охарактеризиране на природата и оценка на качеството на хранителни масла и мазнини, включително установяване на фалшификати и некачествена или неразрешена преработка на мазнините.
Изследва се кинетиката и механизма на липидното окисление в зависимост от влиянието на различни фактори. Прилагат се различни комбинации от кинетични, спектрални, хроматографски и теоретични методи за изучаване зависимостта структура-активност на природни антиоксиданти и техни синтетични аналози. Моделира се кинетиката на липидното окисление в отсъствие и в присъствие на прооксиданти, антиоксиданти и сурфактанти. Изучават се реакциите, в които е възможно регенерирането на антиоксидантите в хода на самия окислителен процес. Изследва се ролята на различни липидни микрокомпоненти самостоятелно и в смеси за наличие на синергизъм, както и на различни повърхностно-активни вещества, за изучаване особеностите на окислителния процес в присъствие на обърнати мицели. Съвместни проекти с Русия, Полша, Индия, Италия, Испания.
Изследват се окислителните промени, които настъпват с различни типове масла при различни температурни условия. Изучават се възможностите за повишаване на окислителната стабилност на липидите чрез използване на природни антиоксиданти, смеси от тях, подправки и растителни екстракти.
ПЕРСОНАЛ

доц. Светлана Момчилова



Име | Стая | Телефон | Е-поща* |
---|---|---|---|
доц. Светлана Момчилова, ръководител | 506 | 135 | Svetlana.Momchilova |
доц. д-р Даниела Антонова | 107 | 164 | Daniela.Antonova |
гл. ас. д-р Адриана Казакова | 501 | 173 | Adriana.Kazakova |
хим. Камелия Гечовска | 107 | 164 | Kamelia.Gechovska |
химик Събина Танева | 520 | 159 | Sabina.Taneva |
Виктор Маркулиев | 107 | 164 | viktor.markuliev |
проф. д-р Весела Кънчева (асоцииран член) | 502 | 187 | Vessela.Kancheva |
Проекти
Публикации (Q1)
Molecules, 28,
143

Effect of gamma irradiation on fat content, fatty acids, antioxidants and oxidative stability of almonds, and electron paramagnetic resonance (EPR) study of treated nuts
Symmetry, 14,
247

Regio- and Stereospecific Analysis of Triacylglycerols – A Brief Overview of the Challenges and the Achievements
Food Chemistry, 360,
129994

Synergistic, additive, and antagonistic antioxidant effects in the mixtures of curcumin with (?)-epicatechin and with a green tea fraction containing (?)-epicatechin
Antioxidants, 10,
624
